dinsdag 21 juli 2009

Reactie op blog Roland Hameeteman

Roland Hameeteman reageerde op mijn vorige blog met deze reactie. Interessante uitgangspunten, maar ik mis nog wat. Het vervoer is een aanzienlijk aandeel van ons energiegebruik.
Maar als we daar een grote slag maken zijn we er nog lang niet.
Van www.natuurcompendium.nl heb ik deze gegevens geplukt. (zie.)

Het gaat over het energiegebruik in 2007 in PJoule. Enge eenheid maar het gaat om de verhoudingen.
Totaal
3 353



Energiebedrijven

440
Industrie
1 485
Huishoudens
387
Verkeer en vervoer
505
Overige energie-afnemers
535

Nadruk op vervoer is belangrijk maar mag niet alleen staan.

Een alternatief vinden voor de consumptie maatschappij is noodzakelijk. 300% mee eens. Er moet een revolutionair idee komen (had ik dat maar ;-)). We gaan allemaal al te vaak voor ons eigen belang. Rusland vindt de opwarming van de aarde helemaal geen item. Als de sneeuwgrens naar het noorden trekt, dan komt er lanbouwgrond vrij en kan de olie makkelijker uit de grond gehaald worden. De biotoop van een groot aantal dieren gaat naar de knoppen.
In de Sahel vinden ze het ook niet erg. De droogte gaat richting Zuid Europa!
De boeren hier in de buurt spuiten het aardappel loof dood. Het levert hen geld op. De bijenstand wordt bedreigd. Alleen het decimeren van de bijenstand zal al een voedselcrises veroorzaken. (één van de vele artikelen hierover).
Zelf pak ik de auto vaak ook als het niet echt hoeft. We denken allemaal maar al te vaak dat de natuur maakbaar is.
Kortom hoe worden we met z'n allen minder egoistisch? Wie komt met hét idee? Zullen we stiekem een stofje in het drinkwater doen waardoor de mens altruïstischer wordt?

1 opmerking:

  1. Ik zie dat er andere gebieden zijn waar meer te halen valt. Alleen denk ik wel dat je met 'de auto' voor veel mensen (mannen) dicht bij hun emotie komt. Dus als ze daar een stap hebben gemaakt komt de rest ook wel.

    BeantwoordenVerwijderen